Radstok en Rapstok

Al jaren vraag ik mij af of Dirk R en Cornelis Rapstok dezelfde vader hebben. Ik geef meteen het antwoord: JA! Hieronder zal ik iets meer over deze 2 broers vertellen en aangeven welke bewijsstukken er zijn die mijn antwoord ondersteunen.

De achternaam

De achternaam Radstok en Rapstok komt in de periode tot 1810, maar ook daarna nog in veel variaties voor: Radstok, Ratstok, Ratstaak, Rapstok, Raapstok, enz. Dit zorgt voor veel verwarring, Jan Ratstaek komt voor 1746 naar Leersum, en bij zijn huwelijk in dat jaar met Gerrigje Steenbeek schrijft men zijn achternaam als Ratstaek, JM afkomstig uit Varsseveld.

Gezin

Uit dit huwelijk zijn twee kinderen bekend: Dirk Ratstaak, gedoopt in 1747 te Leersum en Cornelis Radtstak, gedoopt 1748 in Leersum. Moeder Gerrigje overlijdt in 1758 en Jan Radstok en zijn twee zoons krijgen in 1761 een akte van indemniteit van Leersum, waar naartoe ze gaan is tot op dit moment nog niet duidelijk. Waarschijnlijk Woudenberg, want in 1773 wordt daar een Jan Ratstok begraven. De 2 jongens duiken dan later elders op, vermoedelijk op zoek naar werk, Dirk in Eemnes en Cornelis in Hilversum en later ’s-Graveland. Bij zijn huwelijk 1778 te Eemnes wordt Dirk vermeld als Dirk Ratstok en Cornelis in 1786 te Hilversum ook als Ratstok.

Dirk

De twee kinderen van Dirk worden gedoopt als Ratstok, later gaan hun gezinnen Radstok gebruiken en dat is zo gebleven tot nu toe.

Cornelis

Cornelis krijgt in de periode 1787 – 1799 5 kinderen met Fijtje van den Bosch, Jan Raatstok, Johannes Ratstok, Dirk Ratstok, Hendrik Raapstok en Geertruij Raapstok. Opvallend is dat de 2 laatste kinderen die gedoopt zijn in ’s-Graveland in de doopboeken als Raapstok vermeld worden.

De oudste zoon Jan trouwt in 1815 te Amersfoort als Jan Rapstok, bij de huwelijksbijlagen zit een stuk waarin verklaard wordt dat de vader Cornelis met diverse achternamen in de boeken voorkomt, maar dat het een en dezelfde persoon is. Bij het huwelijk van Dirk en Hendrik vind ik, vreemd genoeg, niet zo’n stuk, terwijl zij ook met diverse naamsvarianten voorkomen.Blijkbaar vonden ze dit in Loosdrecht en Hilversum niets zo'n probleem.

De verklaring bij het huwelijk van Jan Rapstok is voor mij voldoende bewijs dat Cornelis afkomstig uit Leersum, en Dirk broers zijn.En afstammen van Jan Ratstaek.

En verder?

De tak van Jan Raatstok en Hendrik sterven qua mannelijke naamdragers snel uit. Dirk Rapstok en Jannetje Manten krijgen 12 kinderen, oudste zoon Kors, gehuwd met Cornelia Hanekamp en hun zoon Dirk, gehuwd met Geertruida Oomen zijn de voorouders van de nu nog levende Rapstokken. Vele dochters krijgen wel nageslacht. Klik op de link voor meer details over de samenstelling van de gezinnen.

Link naar parenteel Cornelis


Sat, 26 September